Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно

...
 Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно
Коментари Харесай

Ройтерс: Според ЕК и ЕЦБ България не е изпълнила критериите за еврозоната

 Негативни послания, които ще попарят очакванията на България за скорошно влизане в ERM II, ще разгласяват по-късно през днешния ден Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс , позовавайки са на лични източници в комисията и ЕЦБ.
Днес следва да бъдат показани конвергентните отчети на двете институции, които се разгласяват един път на всеки две години. В черновите им обаче се съдържат изключително отрицателни обвинявания към ръководещите в България, измежду които липса на самостоятелност на централната банка и терзания, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия бранш.

" С оглед на оценката си по отношение на правната съгласуемост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки поради спомагателни съответстващи фактори, Комисията счита, че България не извършва изискванията за приемане на еврото ", се споделя в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция значи, че съгласно Европейска комисия няма стабилно повишаване на приходите. 

Припомня се също, че, с цел да се откаже тактично на българското държавно управление, неотдавна като изискване за ERM II бе сложено и участието в европейския банков съюз, което значи да се стартира с по този начин нареченото „ тясно съдействие “ с еврозоната. 

България уточни, че според законодателството на Европейски Съюз участието в банковия съюз не е аршин за участие в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на държавните управления на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.

Според Ройтерс представители на еврозоната, Европейска комисия, ЕЦБ и други органи ще проведат диалози в София за участието на страната в ERM II в сряда.

В общи линии през последните години България покрива всички  " числови критерии "  за участие в самата еврозона (Маастрихтските критерии*), което е прието от Европейската комисия и Европейската централна банка в отчетите им за конвергентните стратегии на страните.  Няма краен период за престоя в ERM ІІ, само че датата, на която еврото ще смени българския лев, може да става все по-далечна, в случай че страната ни не в профил макроикономическите несъответствия или не означи прогрес в конвергенцията. Освен това още през 2003 година ЕЦБ излезе със мнение, че няма спънка страни с валутен ръб, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото. 

Сделката за банковия съюз

" Позицията на българското държавно управление и на централната банка е, че е недопустимо банковият съюз или Mеханизмът за тясно съдействие (close cooperation ) да бъде предусловие за участие в ERM II. Готови сме в деня след вероятно утвърждение на присъединението на лв. към валутния механизъм да аплайваме и в Mеханизма за тясно съдействие ", споделя финансовият министър Владислав Горанов в изявление за „ Капитал “ при започване на май. И тъкмо тук е „ препъни камъчето “, поради което толкоз се забави кандидатстването за чакалнята. Въпреки че изпълняваме множеството условности и сме относително постоянни и предвидими, действителната конвергенция с европейската стопанска система постоянно е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна правосъдна система. В очите на страните от еврозоната това наподобява като " нова Гърция “, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.
  По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР